De betekenis van een af'(x)geleide vlinder …

Ik kan het niet opbrengen om een onderwerp tot in de haarvaten uit te diepen. De wereld heeft gewoonweg teveel interessants te bieden om te proeven en ervaren om lang te blijven hangen bij ‘hetzelfde’. Ik heb regelmatig nieuwe voeding nodig voor mijn ziel.

Deze eigenschap maakt me wel ongeschikt om bijvoorbeeld jarenlang onderzoek te doen naar het gedrag van virus a in omstandigheid b. Ik ben daardoor niet in staat om de wereld te helpen met het vinden van oplossingen voor zeer complexe problemen vrees ik. Waar brengt dat gevlinder me dan uiteindelijk naar toe? Zonder gefixeerd einddoel, weinig wetend van veel. Is het een vorm van egoïsme dat ik zo ben? Kan ik als vlinder wel impact maken en betekenisvol zijn?

Doelgericht of afgeleid?

De podcast van HBR IdeaCast “how to be less distracted at work – and in life” leek me in dit kader interessant om naar te luisteren. Hoe kan ik leren omgaan met de verleidingen van aldoor nieuwe ervaringen? De podcast begon gelijk goed, namelijk met de vraag wat het tegenovergestelde is van afleiding.
Alhoewel ik geneigd ben om te denken dat dat focus is, blijkt het in feite (aan)trekking te zijn. Wat een heerlijk niet complex, inzichtgevend antwoord. In plaats van je te concentreren op het elimineren van afleiders (op de een of andere manier zijn er altijd weer nieuwe) ga je je dus richten op aantrekkers. Ergens naartoe gaan in plaats van er vanaf willen, dat geeft al gelijk een gevoel van opwinding. Helaas lost dit nog niet alles op voor mij. Er zijn te veel aantrekkers denk ik. 

Aantrekkers

De wetenschap houdt zich ook bezig met aantrekkers. Ik lees dat een aantrekker in de systeemtheorie iets is waar een dynamisch systeem in de loop van de tijd naartoe beweegt en daar vervolgens blijft. Dit soort theorieën en onderzoeken gaan eigenlijk over voorspelbaarheid en controle. En onderzoek naar voorspelbaarheid van gedrag van dynamische systemen hebben een directe relatie met de chaostheorie.

Op de een of andere manier resoneert dat wel, chaostheorie. Ik vind mezelf wel een beetje een chaoot namelijk. Iets waar ik me vroeger voor schaamde. Ik bestempelde het als iets negatiefs. Maar tegenwoordig weet ik dat er zonder die chaos geen creativiteit is voor mij.

Vreemde aantrekkers veroorzaken chaos

De systemen die men in de chaostheorie onder de loep neemt, hebben dus niets van keurig, voorspelbaar gedrag. Wetenschappers voerden bij gebrek aan een betere uitdrukking, de term “vreemde aantrekker” in. In 1963 publiceert Edward Lorenz een artikel waarin hij zijn conclusie deelt dat er veranderlijke systemen zijn die op een totaal onvoorspelbare manier reageren op minieme veranderingen en daar kan je een rekenkundig model op los laten. Een visuele weergave daarvan ziet er dan als volgt uit:  

Lorenz-attractor ook wel: de vlinder van Lorenz

En zeg nu zelf…

Impact maken en betekenis geven

Het is geen toeval, een zeer krachtig symbool van chaos is de vleugelslag van een vlinder in Brazilië die een tornado in Texas veroorzaakt: the butterfly effect! Het zegt dat een verandering op de kleinst mogelijke schaal een onvoorspelbaar groot effect heeft. In de video helemaal onderaan deze blog wordt dat prachtig uitgelegd.

Dat zegt dus ook dat alles wat je doet gevolgen heeft wat weer naadloos aansluit op het gedachtengoed dat alles bestaat bij de gratie van alles. “Het onderling afhankelijke bestaan van al het bestaande”. Een van de basisbeginselen van het Boeddhisme.

Kees Klomp vertelt in een interview met Thijs Lindhout over een lezing waar een Boeddhistische leraar een bloem omhoog hield en vroeg aan het publiek wat ze zagen. De mensen antwoordden dat ze een rode bloem zagen, en ook een steeltje en bloemblaadjes. Nadat het een tijdje stil bleef vroeg de monnik: “Zien jullie ook het zaadje waaruit de bloem ontstaan is, en het regenwater dat het zaadje nodig had om te ontkiemen?” En kan je de zon zien, de aarde, de mineralen en de wind die nodig waren om ervoor te zorgen dat deze bloem kon ontstaan? Dus we bestaan bij de gratie van dingen die konden zorgen voor ons ontstaan.

Conclusie

Alles wat wij doen heeft dus gevolgen. Iedereen geeft dus ook betekenis. Alhoewel je het nooit echt zult weten is de vraag die dan resteert: welke betekenis geef jij? 

DYviEoRVAAEBriX (2)

 

 

Een gedachte over “De betekenis van een af'(x)geleide vlinder …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s