Super menselijke zintuigen, we verleggen de lat…

Ik zag het creatieve experiment van Canon (zie filmpje hieronder) waarin drie fotografen ieder een gerecht voorgeschoteld krijgen. Ze mogen het gerecht niet zien en weten niet welke ingrediënten er in zitten. De opdracht is om op basis van hun overige zintuigen een beeld te creëren geïnspireerd op dit gerecht. Hoe zet je je zintuigen in?

Hardop denkend ga ik ervan uit dat dat erg verschilt per persoon. Je stelt je toch het meeste af op wat je bewust of onbewust nodig hebt. Eén van de deelnemers zegt achteraf dat ze van een lepel vol eten ontzettend veel informatie kreeg. Dit beperkte zich niet tot haar tong, ze zette haar denkprocessen in gang. 

Ruiken en zien via je tong?

Dit doet me denken aan een onderzoek van een vriend van mij gericht op technologische ontwikkelingen op het gebied van de versterking van zintuigen – ‘enhancing senses’. Deze ontwikkelingen richten zich onder meer op het creëren van neurale interfaces geïntegreerd in ons neurologische systeem. Dit betekent dat er een directe connectie wordt gemaakt tussen de zintuiglijke beleving en de verwerking daarvan door je hersenen (cortex). Dat in tegenstelling tot een externe interface/ machine die de beleving ‘interpreteert’ (tussenstap). Wat nu blijkt is dat je tong uitermate geschikt is voor die directe ‘aansluiting’ op je hersenen. Zie dit filmpje van BrainPort waarin ze hun innovatieve apparaat toelichten waarmee blinde mensen kunnen ‘zien’ via hun tong. 

Rond de helft van deze eeuw kunnen we onze zintuigen voor een belangrijk deel versterken gelooft een flink aantal experts. Dat betekent dat we dan veel beter kunnen zien, ruiken, voelen, horen en/of proeven dan we nu kunnen. Verbeterde mensen zijn we dan, zogenaamde ‘enhanced humans’. Dat roept natuurlijk de discussie op of het feitelijk een verbetering is of dat we onze menselijkheid niet juist verliezen. Hoe dan ook, in mijn beleving is het een onomkeerbare ontwikkeling.

Mogelijkheden en consequenties

Stel je voor dat je zintuigen voor tenminste 200% kunnen ‘leveren’, wat levert dat dan op? Kan je dan angst ruiken, en wanneer iemand liegt, hormonen en feromonen (geen anticonceptie meer nodig?) en of iets bedorven is? Kan je dan zien in het donker en hebben we geen straatlantaarns meer nodig en kan je horen wat de mensen aan de andere kant van het kantoor bij de koffieautomaat zeggen en hoe klinkt muziek? Dit zijn nog maar een paar huis-, tuin- en keukenvoorbeelden. 

Het zou enorme consequenties hebben als je echt alles op detailniveau kan ruiken, zien, horen, proeven en voelen.

  • Allereerst vraagt dat natuurlijk om een veel betere kwaliteit, schoonheid en puurheid van de sensatie want anders hebben we er waarschijnlijk vooral last van. We verleggen daarmee onze lat zoals nooit tevoren.
  • Ten tweede zullen we toch ook vormen van filters moeten creëren om alle prikkels überhaupt aan te kunnen en/of naar wens te kunnen blokkeren. Je hersenen moeten dat allemaal maar verwerken en denk daarnaast aan de geluidsoverlast, lichtvervuiling en stank die je anders zult ervaren.
  • En last but not least: wie kunnen er straks profiteren van de versterkte zintuigen en wie niet? Wat doet dat met de onderlinge verhoudingen tussen mensen als er straks ook ‘super humans’ zijn? 

Als jij één van je zintuigen kon versterken welke zou dat dan zijn en wat zou je daarmee doen? 

neus-1

“Bob”, hyperrealistisch sculptuur van Margriet van Breevoort

Nabrander: super menselijke zintuigen

Er zijn al vormen van super humans. Leuk om te vermelden in deze context is: 

Synesthesia  
Mensen met synesthesie combineren bepaalde zintuiglijke ervaringen. Ze kunnen bijvoorbeeld geluiden proeven of woorden hebben een bepaalde smaak. Letters, cijfers of klanken kunnen elk een eigen kleur hebben. Zo zijn er meer voorbeelden te vinden. Er zijn tenminste 8 soorten synesthesie. 

Tetrachromacy 
Tetrachromacy is een vorm van ‘super kleurenzicht’ waarbij mensen 4 in plaats van 3 kegeltjes in hun ogen hebben waardoor ze ongeveer 10 miljoen verschillende kleuren kunnen onderscheiden. Onderzoek wijst uit dat mensen met super kleurenzicht altijd vrouwen zijn. 

 

Een gedachte over “Super menselijke zintuigen, we verleggen de lat…

  1. Weer een prachtige blog over zaken waar men zich over kan verwonderen. Filters om overstimulatie te voorkomen zijn geen overbodige luxe in de toekomst begrijp ik. Mooie foto ook van ‘de neus’ 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s