Relativi-tijd…

Het is theetijd! En omdat ik nou eenmaal weinig tijd heb, dit keer geen verse thee maar een zakje van mijn favoriet ‘Pickwick Dutch’ met daarbij een leuke vraag. Als ik door de tijd kon reizen, naar welke tijd zou ik dan willen?

time travel

Tijdreizen is volgens een aantal wetenschappers echt mogelijk lees ik onder andere in de Volkskrant. Denken over tijd. Tik, tik, tik, tijd… het is nog niet zo’n eenvoudig begrip als je in eerste instantie denkt. Albert Einstein is het grootste deel van zijn leven bezig geweest met dit fenomeen. Hij toonde aan dat tijd relatief is en onder meer afhangt van de perceptie van de waarnemer.

Zijn relativiteitstheorie wordt heel helder uitgelegd door Robbert Dijkgraaf in een uitzending van DWDD University over Einstein. Zo wordt duidelijk dat er een relatie is tussen tijd, massa en beweging. De wetenschappelijke feiten die hij overigens presenteert over beweging zijn onvoorstelbaar. Zo wist ik niet dat de snelheid van het licht 300.000 km per seconde is. Dat betekent in 1 seconde 7,5 keer rond de aarde en in 8 minuten naar de zon. Wijzelf vliegen met 400 kilometer per seconde door het heelal! En daarnaast, wist je dat als je op de hoogste toren van de wereld staat de tijd voor jou langzamer gaat dan voor degenen op de grond.

Einstein introduceerde ook het begrip ruimte-tijd. Tijd en ruimte kunnen onder invloed van massa worden vervormd. Dat impliceert wel iets. Tijdreizen, kan het ooit echt? Hoe meer ik erover te weten probeer te komen hoe vaster ik loop in complexe abstracties zoals de snaar- en kwantumtheorie. Ik bedoel: “Via snaartheorie werd in de late jaren ’90 ontdekt dat er een precieze relatie bestaat tussen een zwaartekrachtstheorie in een negatief constant gekromde ruimte-tijd in vijf dimensies, en een generalisatie van de sterke kernkracht in vier dimensies. Oftewel: een consistente quantumtheorie zonder zwaartekracht in vier dimensies is in staat om een theorie met zwaartekracht te beschrijven in vijf dimensies, door gebruik te maken van een woordenboek dat de resultaten in de vierdimensionale theorie vertaalt naar de vijfdimensionale theorie.” (www.quantumuniverse.nl/wat-ruimte-wat-tijd). Zin twee verduidelijkt zin één gelukkig een beetje. En wat denk je bijvoorbeeld van de ‘double split experiment‘? Verbijsterend.

Psychologische benadering van tijd

De psychologische benadering van tijd gaat over de beleving van tijd en de invloed daarvan op menselijk gedrag. Het verrassende barmhartige Samaritaan-experiment demonstreert dit goed. In de huidige Westerse tijdgeest zien we een beweging om ons gedrag ten aanzien van tijd te veranderen. Op verschillende manieren proberen we onszelf te doordringen van de waarde van vertragen, reflectie, verstillen en verminderen. Wie heeft er nog niets meegekregen van mindfulness, De kracht van het nu (Eckhart Tolle), de invloed van yoga en meditatie en uitspraken als “the only time you actually live is now” om maar iets te noemen. Proberen we grip te krijgen op het duizelingwekkende heden? Een heden waarin logica, efficiëntie en snelheid hemelhoog toegejuicht wordt. We zijn hier nu eenmaal opgevoed met een sequentiële tijdsperceptie. In veel andere culturen, het grootste deel van de wereld eigenlijk, hechten mensen juist meer waarde aan ervaring dan aan tijd. Ze passen tijd aan aan hun behoeftes, niet andersom. Er ligt een sterkere focus op de relatie tussen mensen en effectiviteit van het bereiken van het doel dan op efficiëntie en deadlines. Een tussenvorm lijkt me persoonlijk ideaal.

Willen we soms sneller zijn dan het licht en reizen in de tijd op zoek naar onsterfelijkheid? Wat zou je eigenlijk doen als je oneindig zou leven en wat zou je doen – wie zou je willen zijn – als je weet dat je tijd eindig is? Als je weet dat je nog maar een jaar te leven hebt.. nog een maand.. nog een week? Sta er eens bij stil. Echt, doe het nu.

Steve Jobs

Naar welke tijd wil jij reizen?

Maar het is nu theetijd en de vraag is naar welke tijd ik zou willen reizen. Alhoewel alle andere opties erg aantrekkelijk zijn, als ik maar 1 keer kon reizen dan wil ik naar de toekomst natuurlijk! Om precies te zijn naar 2080. Ver genoeg om mijn nieuwsgierigheid te bevredigen in het (snelle) licht van de enorme vaart van de ontwikkelingen. Hopelijk net dichtbij genoeg om nog enigszins te kunnen bevatten. En last but zeker not least, nog kunnen praten met de kinderen van diegenen die ik lief heb…

Thee tijd (2)

Advertentie

Een gedachte over “Relativi-tijd…

  1. Mooi inspirerend stuk weer. Pas wanneer onze tijd opraakt beseffen wij hoe waardevol tijd is. 2080 interessant, dan kun je mogelijk je brein al uploaden en is tijd geen issue meer. Ik ben net te vroeg geboren 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s