“To swarm or not to swarm”, de intelligentie van zwermen…

Kijken naar een zwerm vogels dansend door de lucht betovert en bedwelmt me. De natuur beschikt toch over een ongelofelijk arsenaal overlevingsmethoden. Behalve de beschermende werking van de groep, zijn zwermen blijkbaar ook zeer effectieve probleemoplossers. Ze kunnen namelijk in hun gezamenlijkheid werken aan een  gemeenschappelijk doel waarbij eventueel verlies van individuele leden niet of nauwelijks effect heeft op het bereiken van dat doel. Een vorm van collectieve intelligentie. 

zwermvogels-909x500

Het aanschouwen en onderzoeken van zwermen vogels en insectenkolonies roept vragen op over hoe wij als mensen gebruik kunnen maken van deze groepsvoordelen. Wat als we robotjes maken die bijvoorbeeld net als termieten in staat zijn waanzinnige gebouwen te creëren? Grote groepen oftewel zwermen robotjes zouden op veel manieren mensen kunnen overtreffen. In deze opwindende TedX presentatie neemt Professor Radhika Nagpal (Harvard University) je een stukje mee in de wereld van onderzoek en ontwikkeling van ‘collective artificial intelligence’.

Robotjes of drones worden steeds kleiner, maar ook goedkoper om te maken. Het Micro-Air Vehicle Laboratory van de Universiteit van Delft ontwikkelt een zwerm ‘pocket drones’. Een individuele drone zo klein dat het in je hand past. De zwerm kan zwaar beschadigde gebouwen in vliegen om te worden onderzocht voor menselijke hulpverlening, en ze kunnen zich verspreiden in rampgebieden om te zoeken naar overlevenden.
Volgens onderzoekers van het Wyss Institute van Harvard, kunnen op de lange termijn kleine zwermende drones, ‘swarms’ genoemd, net zo’n onderdeel van onze omgeving zijn als insecten.  Binnen hun RoboBee-project ontwikkelen ze drones kleiner dan een paperclip. De gedachte is dat duizenden RoboBees kunnen worden gebruikt voor weermonitoring, bewaking of zelfs voor de bestuiving van gewassen.

RoboBee

De ontwikkeling van deze ‘swarms’ neemt letterlijk een vlucht. Op dit moment worden met name swarm-toepassingen onderzocht ten behoeve van militaire doeleinden, ruimteonderzoek en biotechnologie. De passie en energie die vrij komt bij het nadenken hierover heeft echter ook een schaduwzijde. Je kunt dit soort intelligentie ook gebruiken om kwaad mee aan te richten. In de fantastische Netflix Original serie Black mirror wordt aandacht besteed aan deze andere kant. De aflevering Hated in the Nation, seizoen 3 gaat overigens over robot bijen.

In hoeverre staan mensen eigenlijk af van het zijn van een zwerm? Wij kunnen als individu nog wel autonome keuzes maken toch? De manipulatie daarin lijkt een hoogtepunt of dieptepunt te bereiken. ‘Deap Manipulation’ versus Deap Learning. En kan je (straks) als mens of als robotje onderdeel uitmaken van meerdere zwermen? Ik vraag me af, zijn wij zo autonoom als wij denken of zitten wij in The Matrix en….. hoe erg is dat?

Nabrander: fantastisch digitaal vuurwerk

Intel promoot hun Shooting Star-zwermen als een alternatief voor vuurwerk. In februari 2018 werden in Pyeongchang, Zuid-Korea, de olympische spelen op spectaculaire wijze geopend met behulp van 1218 drones. De voorbereiding en de techniek die daarbij kwam kijken is indrukwekkend! Eerder dit jaar verzamelden 300 drones zich in een Amerikaanse vlag in de halftime show van Lady Gaga’s Super Bowl, die de nachtelijke hemel verlichtte. Ook in China vinden steeds meer groteske drone shows plaats. Het filmpje hieronder toont de viering van het 50-jarig bestaan van Intel met 2000 drones!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s