Interoperabiliteit en de Toren van Babel…

Dit is één van de meest beroemde schilderijen gemaakt door Pieter Bruegel (rond 1563). Het is zijn verbeelding van de Toren van Babel. Het verhaal van de Toren van Babel komt uit de Hebreeuwse bijbel en is een inspiratiebron voor veel kunstenaars. Nu nog komen er geweldige creaties uit voort zoals bijvoorbeeld het EU parlement en de aquarel helemaal onderaan deze blog.

toren-van-Babel-8074
Het mooie en ook wel spannende Bijbelse verhaal van de Toren van Babel vertelt over de nakomelingen van Noach die de toren hebben gebouwd om bij de hemel te komen. De kern van het verhaal is dat God zijn onvrede uit over de hoogmoed van het volk en hen bestraft door hun taal te verwarren. Dit zorgde ervoor dat de mensen elkaar niet meer begrepen en over de wereld verspreid raakten.

Dit doet me denken aan een fenomeen waarmee we ons in de huidige (technologische) wereld nogal druk bezig houden momenteel: interoperabiliteit. We zijn hard op weg om zoveel mogelijk systemen, machines, mensen, apparaten, spullen et cetera via internet aan elkaar te verbinden: “Internet of Things” genaamd. Het succesvol uitwisselen van informatie over deze verbindingen biedt ons namelijk ongelofelijk veel mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld het creëren van slimme huizen en slimme steden (smart homes en smart cities).
Een belangrijke voorwaarde voor succes is dat in deze uitwisseling, de informatie op een juiste manier geïnterpreteerd wordt (semantische interoperabiliteit). En dat is zeer complex, zeker als het de landsgrenzen moet overstijgen. Het maken van afspraken over interpretatie en het ontwikkelen van algoritmes spelen een cruciale rol in het oplossen van dit soort vraagstukken. Een algoritme is een reeks opeenvolgende instructies, die je gebruikt om een probleem op te lossen.

Er komen meer en meer waanzinnige innovaties op de markt die ons verder helpen en waar ik reikhalzend naar uitkijk. En toch zet me dit te denken. Als straks alles gevangen is in data en algoritmes, wat doet dat dan met creativiteit van mensen? Hoeveel ruimte is er nog om af te wijken van de standaard, wat doet het met autonoom denken? We worden op dit moment al in zeer hoge mate gemanipuleerd. Dit filmpje van de NOS legt dat op een hele heldere manier uit. Het roept bij mij herinneringen op aan een volk genaamd ‘de Borg‘ uit de serie Star Trek. De Borg is een collectief van geassimileerde wezens. Ze handelen als eenheid zonder eigen wil gestuurd vanuit een soort centraal ‘brein’. Krijgt assimilatie er straks een nieuwe definitie bij?

Wetenschap en spiritualiteit kruipen steeds verder naar elkaar toe. Toch lijkt het er op dat hoe meer we proberen om elkaar en alles te begrijpen hoe verder we van elkaars unieke zelf af komen te staan.

Nabrander I

In mijn missie om nog meer over te weten te komen over deze bijbelse toren stuitte ik op een bijzondere website over spirituele filosofie. Op die website vond ik een blog vol geschiedkundige weetjes over de Toren van Babel en een spirituele benadering bij het verhaal dat ik je niet wil onthouden:

Spiritueel gezien bestaat er geen plaats voor een straf, want een straf is een opgelegde wil van een dominerende entiteit. Wie moet ons, gematerialiseerde licht energieën, straffen voor iets dat we doen in verbondenheid met het al? Zondigheid is een vrijheid van zijn, die is bedacht door een geest, die de mens wilde opsluiten in dualiteiten van goed en slecht. Mensen kunnen hun vrijheid niet verspelen als zij de hemel willen bereiken. De toren van Babel is een symbool van de vrijheid van menszijn. De mensheid streeft nog steeds naar hogere torens. Auteur: J.J.v.Verre. De hoogste toren ter wereld is momenteel overigens de Burj Khalifa: 828 meter hoog. In 2019 wordt de Jeddah Tower opgeleverd: 1000 meter hoog.

Dit is een toch op z’n minst interessant gedachtegoed of je nu wel of niet een religie aanhangt. Goed en kwaad en wie bepaalt dat? Hoe kijk je tegen dingen aan, wat is je referentiekader? Stel dat je alles wist, is er dan nog een oordeel?

Nabrander II

Salomon Kroonenberg heeft onderzoek gedaan naar het raadsel van de Toren van Babel (boek: De binnenplaats van Babel). “Hij kwam tot de ontdekking dat het Bijbelverhaal de werkelijkheid precies verkeerd om blijkt weer te geven: het bouwen van de toren heeft juist bíjgedragen aan het ontstaan van een gemeenschappelijke taal. Voor 1100 voor onze jaartelling kende Babylon meerdere talen, maar toen al die anderstaligen samen een toren gingen bouwen, gingen ze dezelfde taal spreken, een taal die eeuwen als gemeenschappelijke taal in Mesopotamië zou worden gesproken: het Aramees”. Auteur:

herman kuypers toren van babel
Over kijken naar de werkelijkheid gesproken, dit schitterende kunstwerk genaamd de Toren van Babel III is ontsproten uit de verbeeldingskracht van Herman Kuypers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s