Bioplastics van avocadopitten en bier bij-producten…

Twee voorbeelden van wereldverbeterende innovaties waar mijn hart oprecht sneller van gaat kloppen.

1. Eetbare six-pack ringen

Ze zijn gemaakt van tarwe en gerst rest-producten van het bierbrouwproces. Binnen een paar uur nadat een six-pack ring in zee terecht komt begint het materiaal af te breken en kan het veilig worden opgegeten door dieren. Dieren kunnen er dus ook niet in verstrikt raken. Bedenk dat er zo’n 100 miljoen ton aan plastic per jaar wordt geproduceerd waarvan 10 miljoen ton in zee belandt.

De eetbare six-pack ringen zijn ontwikkeld door Saltwater Brewery Florida USA, een kleine bierbrouwerij opgezet door vissers, surfers en mensen die van de zee houden. Ze hopen hiermee de ‘grote jongens’ te beïnvloeden en inspireren.

2. Afbreekbaar bestek van avocadopitten

Een Mexicaanse ondernemer (een chemisch technoloog) heeft een plastic hars ontwikkeld op basis van de wonderschone avocadopit. En dat is niet vreemd als je bedenkt dat Mexico het avocado-land bij uitstek is. Mexico exporteert hele avocado’s en bedrijven pureren de avocado’s tot guacamole, waarbij ze zo’n 300.000 ton avocadopitten per jaar weggooien. Deze eindigen vervolgens in een vuilverbrandingsoven waar ze broeikasgassen in de atmosfeer uitstoten. Van de hars maakt het bedrijf behalve bestek ook rietjes. Klanten nemen de hars inmiddels af om er andere wegwerpartikelen van te maken zoals borden en flessen.

avocado-pit-gezond-freshhh.jpg

Zo zijn er nog legio voorbeelden te vinden van ideeën die omgezet worden tot actie: blogs over inspirerende ondernemers.

Ik wil het ook

Als ik dit lees krijg ik een overweldigend gevoel van mee willen doen en goed willen doen voor de wereld, ook iets slims bedenken. Maar hoe? Kijkend naar deze twee briljante uitvindingen valt op dat schijnbaar afval, wat dus belastend is voor het milieu, feitelijk wordt verwaard. De restanten van het bierbrouwproces en de avocadopitten zijn nu een grondstof. Wat ook opvalt is dat de uitvindingen betrekking hebben op de directe omgeving van de ondernemers. Ze ‘hebben er iets mee’. Dit is misschien een mooie invalshoek voor mijn denkproces. Ter informatie: ik woon in een grote stad aan zee. Mijn eerste ideeën:

  • Koffieresidu hergebruiken?
    Ik ga frequent naar een lokale espressobar, vandaar de gedachte. Zoekend vervolgens op internet kom ik er zojuist achter dat er in Deventer een initiatief is ontplooid op dit gebied door een koffie onderneming.
  • Wijnkurken recyclen?
    Je raadt het al, ik drink graag wijn. En wat denk je? Een wijnbedrijf heeft dit ook al bedacht, dat die kurken weggooien gewoon zonde is! Overigens weet ik inmiddels wel veel meer van kurk. Wist je dat kurkeikenbossen een natuurlijke barrière vormen tegen bosbranden? Interessant verhaal.
  • Kunnen we dan iets met het zeezout in de lucht bijvoorbeeld?
    Als je je daarin ook maar een heel klein beetje verdiept kom je erachter dat zeezout in de lucht onderdeel is van fijnstof, dat vuiligheid zich aan het zout vastklampt en het zout een soort vehikel is voor het transport van het vuil door de lucht. Complexe materie.

Via het onderwerp fijnstof kom ik uiteindelijk terecht bij Daan Roosegaarde van wie ik enorm groot fan ben. Daan weet namelijk kunst, technologie en duurzaamheid te combineren tot iets wat in mijn ogen magie benadert! Hij is nu onder andere bezig met project Space Waste met als doel ruimtepuin te vangen en om te zetten naar duurzame producten. Zie hier een overzicht van en toelichting op zijn projecten en creaties.
Volgens Daan is een belangrijke levensles voor hem dat hij moest leren loslaten en niet alles zelf doen. Hij betrekt mensen bij zijn projecten die erg goed zijn in specifieke onderdelen. Beter dan hijzelf. Hij kan zich vervolgens richten op waar hij goed in is: het creatieve vermogen in anderen lospeuteren en onder druk zetten. Wellicht een open deur: ‘er iets mee hebben’ slaat blijkbaar niet alleen op je omgeving, iets wat je aanspreekt maar buiten jezelf ligt, maar ook op de talenten, vaardigheden en kennis die je zelf in je hebt.

Mijn conclusie is dat ik de combinatie zoek van ‘ervan houden’, ‘ergens goed in zijn’ en ‘iets dat de wereld nodig heeft’. Mijn IKIGAI! Ik heb het gevoel dat ik er dichterbij kom maar ben er nog niet helemaal uit.

ikigai-uitleg

Een gedachte over “Bioplastics van avocadopitten en bier bij-producten…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s